İspanyol enerji şirketi Iberdola Paris Miromesnil metro turnikelerine kurduğu sistemle geçen yolculardan temiz enerji üretmeyi başardı…
PARİS-Dünya şu anda benzeri görülmemiş bir enerji kriziyle boğuşuyor ve bu durum hükümetleri her düzeydeki vatandaşlara enerji tasarrufu yapma ve olası elektrik kesintilerini engelleme konusunda çağrıda bulunmaya sevk ediyor. Avrupa’nın önde gelen İspanyol rüzgar enerjisi sağlayıcısı Iberdrola, bu anı enerji kaynaklarının her yerde bol olduğunu göstermek için değerlendirdi. Boşa harcanan enerjiyi değerli bir kaynağa dönüştürme misyonuyla yola çıktılar ve Turnike Türbinleri adı verilen dünyanın ilk yer altı rüzgar türbinlerine öncülük ettiler.
Boşa harcanan enerji, rüzgar veya çeşitli faaliyetler tarafından üretilen herhangi bir kuvvet gibi kullanılmayan kaynakları ifade eder. Örneğin Paris’te yılda yaklaşık 1,7 milyar insanı taşıyan hareketli metro sistemi potansiyel bir enerji kaynağı olarak görülebilir. Iberdrola, işe gidip gelenlerin geçtiği günlük turnikeleri yeniden tasarlamak ve bunların yerine yer altı rüzgar türbinlerinin işlevsel prototiplerini koymak için yola çıktı.Iberdrola, bu iddialı fikri hayata geçirmek için Fransa’nın önde gelen mühendislik okullarından Junia HEI’den 14 yetenekli öğrenciyle ortaklık kurdu. Bu öğrenciler Iberdrola mühendisleriyle yakın işbirliği içinde çalışarak her geçen yolcunun enerjisini kullanan işlevsel bir prototip yarattılar. Gerçek rüzgar türbinlerinden ve otomatik saatlerden ilham alan Turnike Türbinlerinin mekanizması, nesnenin yeni amacını anında aktaracak şekilde rüzgar türbinlerini andıracak şekilde özenle tasarlandı.
JUNIA öğrencileri, turnikeleri bir yeşil enerji kaynağına dönüştürmek ve kendi kanatlarını değiştirmek için 3D baskıyı kullanarak kanatların tam şeklini bir rüzgar türbinine dönüştürdü. Ayrıca kanatlar, mısır nişastasından yapılan biyolojik olarak parçalanabilen bir malzeme olan PLA (polilaktik asit) kullanılarak üretildi, daha sonra da Paris’in kalbindeki hareketli Miromesnil metro istasyonuna kuruldu.
Dikkat çekici bir şekilde, günde 2.200 watt’ın üzerinde enerji üreten Turnike Türbinleri sistemi, Paris yeraltı ağının tamamında konuşlandırıldığında, tüm metro hattına güç sağlamaya yetecek kadar enerji üreteceği ve yıllık 30.000 tonun üzerinde CO2 emisyonunun azaltacağı belirlendi.Paris Metro istasyonu Miromesnil (Percier Bulvarı çıkışı yönündeki 9. ve 13. hat) bu kampanya için stratejik olarak seçilmiş. Çünkü, her gün yaklaşık 130.000 kişi bu istasyonu kullanıyor ve yeşil enerjinin günlük etkisini ölçmeye olanak tanıyor. Paris Metrosu’nun her gün ortalama 4 milyon, yılda ise yaklaşık 1,5 milyar yolcu taşıdığı düşünülürse, hiç de boş bir çalışma olmayacağı görülüyor. Iberdrola, şimdi bu başarıdan cesaret alan prototipler yakında Madrid metrosuna da yerleştirmeye hazırlanıyor.