Son yılların belki de en büyük icadı olan yapay zekanın geleceğimizi şekillendireceği kesin. Henüz çok ileri gidemeseler de yapay zekalar hayatımızın pek çok alanında fark ettirmeden faaliyette oldukları. bunun sınırlar ne olacak konusu giderek öne çıkıyor…
Yapay zeka konusunda açık yada kapalı oldukça ciddi çalışmalar yapılıyor. Çok yönlü yürütülen faaliyetler araştırma ve Ar-Ge çalışmaları entegre bir yaklaşımla ve bütüncül bir yapılanmaya gidişle de teknolojiyi öne çıkarıyor. çalışmaların beklenenden daha kısa zaman içinde sahada yerini alması ve devamında alacağı yolundaki emareler ileri teknolojiye dayalı bir yapılanmada insan yaşamını sürdürme noktasında ortamının farklılaşacağı için yeni bir anlayışı da anlayış değişimini de getireceği açık.
HASSAS NOKTA:
VARILACAK YERİN NE OLACAĞI?
İlk ortaya çıkan verilere göre, mesleklerin ortadan kalkacağı ve üretim ilişkilerinde ciddi değişmelerin şimdiden öne çıkmaya başladığının görülmesi.
başlayan ve süren süreçte ilk görülen de bu çıkışlar oldu.
Böylelikle:
Bunun devam edeceğini görmenin de ötesinde, devam etmesine dönük ortak irade daha işin başında oluştu…
Şimdiden;
olup bitenlerin hepsi olağan ve doğal bir evrensel yeni anlayış değişimi olarak bu yönde ilerlemeyi sürekli kılacak sonucu da sunmuş oldu.
Bütün bu hissettirişlerle birlikte:
Teknolojinin hızla sahaya yansıtılarak, yeni akıllı kavramlarla yaşama peş peşe ve olabilecek en hızlı biçimde değişime uyarlı onu sağlatacak yaklaşımla süreci işletecek biçimde dahil etme edilmeyle ciddi ve bir o kadar hızla değişim zirve yaptı…
GELİŞMELER NE ANLAMA GELİYOR?
Bütün bu gelişmeler; istenilen noktaya varacak bir anlayış değişiminin yaşanması nı da normal gelişme olarak kabulünü getirdi. Bunun da doğal sonucu, yeni bir bakışın işte bu yolla sağlanan ortak kabulle ortaya çıkması oldu…
Hızlı gelişmeleri değerlendirenler; gidişatın varış noktası ve yeniden yapılanmayla olan bitenin sonuçlarını inceleyenler, bütün bu kolaylaştırıcı uygulamalar ve akıllı yaşanabilirlik kavramlarıyla ortaya konulan çıkışların amacı, insan yaşamına müdahil olan gelişmelere de kapı açtığı yolunda söylemler de geliştirdiler. Gerçekten de entegre bir nesneler arası iletişimle şekillendirilen, belki, insana göre makineleşmenin sıfır toleransını da ortaya koyucu değişimlerin bu olan bitenlerle hayata geçirildiği doğru olabilir.
Çünkü; daha şimdiden bir çok ciddi değişimlerin hemen kendini gösterdi. Önce mesleklerin ortadan kalkarak, yerlerine yeni meslekler çıkacağı öngörülerek, sürecin böyle devam edeceği açıklandı…
ÖNCE MESLEKLER YOK OLUP YENİLERİ ORTAYA ÇIKACAK!
Teknolojinin değişerek gelişimi; yeni olanaklarla imkanlar sunarken, önce meslekler ve devamında bir çok şeyi de ya ortadan kalkmasına ya da yenilenerek yeni normal olarak ortaya çıkmasına da olanak veriyor. Bunlardan bazıları şunlar:
ÖZEL ARAÇ SAHİPLİĞİ:
Araçlarında oto-pilot özelliğini öne çıkaran Tesla, yakın zaman da kiralık yapay zeka şoförünü duyurdu. Ayda 199 Dolar ücreti olan abonelik, size hiç gerek kalmadan araç yapay zeka ile sürücüsüz olacak. Tesla araçlarda halihazır da bulunan oto-pilot yalnızca copilot işlevi görüyor, yani bir yandan sizin de gözünüz yolda olmalı ve direksiyonu devralmaya hazır olmalısınız. Yeni sunulan abonelik ise bunu gerektirmiyor.
TAKSİCİLİK:
Aslında taksicilik de bir bakıma şoförlüktür. Fakat teknoloji devlerinin son yıllarda kısa mesafeli ulaşım kirala ma hizmetlerine bakacak olursak taksiciliğe ayrı bir önem verildiğini görüyoruz. Özellikle Uber uygulaması ile daha sistemsel hale gelen taksicilik, ilerleyen yıllarda Tesla’daki gibi otopilotözelliğiyle harmanlanabilir.
MAVİ YAKALI İŞÇİLİK:
İnsanların oluşturduğu iş gücü, elektroniklere oranla fazla kaynak tüketiyor. Muhtemelen yapay zekanın ve mekanik sistemlerin evrimi bir noktaya ulaşınca ağır işler onlara kalacaktır. Zira zanaat gerektiren işlerin öğrenilmesi ya da inşaat ustalığı gibi yönlendirme gerektiren işlerin tecrübe edilmesi yapay zekanın birkaç saniyesini alır. İnternette var olan milyarlarca web sayfasındaki bilgi onlar için sindirilmesi saniyeler sürecek tecrübeler olduğu için özellikle zanaat gerektiren ağır işler yapay zekanın eline geçebilir. Geriye kalan taşımacılık ya da inşaat işçiliği gibi ağır işlerde robotlarla az kaynak kullanılarak yapılabilir.
GARSONLUK:
Zincir restoranlar garson işe alarak bir masraf yapmak istemese de müşteriye daha yakın olmak isteyen restoranlarda garsonluk işliyor. Yapay zekanın trafikteki araçları ve yayaları tanıyıp ona göre aksiyon alabildiğini düşünürsek garsonluk onlara göre çok hafif bir iş. Yapay zekaya sahip robotların servis yapması zor görünmüyor.
KASİYERLİK:
Kasiyerlere fiziksel marketlerde bile artık ihtiyaç duyulmadığının örneklerini görmüşsünüzdür. Bazı yenilikçi marketlerde kasa bir bilgisayardan oluşuyor ve alınan ürünler bilgisayara tanıtılıp ödemesi de oraya yapılıyor. Bu sistem ülkemizdeki bazı marketlerde de mevcut. Burada sektörün en büyük kuşkusu müşterilerin aldığı ürünlerin neler olduğunu doğru söylemeyebileceği. Yapay zeka işin içine girdiğinde ürünleri kamera yardımıyla tanımlaya bilir.
HOSTESLİK:
Yerden binlerce metre yüksek teki uçuşlarda size yardımcı olan birilerinin olması güzel. Fakat hosteslik, yapay zekanın yok edemeyeceği meslek değil. Yakın gelecekte, yapay zekalı robotlar ile birlikte hosteslik ve hostların yeri değişecek gibi görülüyor.